Free Ads: Pes Mak Embun - Asam Pedas Johor


Kerja dari rumah? Pening nak masak apa hari hari? Anak nak PDPR lagi.. Anak kecil merengek lagi..  Mesti nak masak yang cepat, 10 min je siap. Dan paling penting, semestinya sedap. 😋

  
Dengan pes asam pedas johor oleh Mak Embun..Mana satu pilihan hati? Kepala ikan ke isi ikan?

Kalau kita, kita lebih suka kepala ikan. Pergh masuk pulak dengan kuah asam pedas pekat likat. Bukan makan nasi panas je sedap, ratah sahaja pun nikmat ni 😍 😋😋

Pes Mak Embun ni sangat menjimatkan tau.

1. Jimat masa
Dah tak perlu berjam jam dekat dapur. Tak sampai 20 minit siap masak 😍

2. Jimat tenaga
Dah tak perlu nak spend tenaga untuk kupas bawang, potong, blender 😁

3. Jimat duit
Satu pes yang hanya RM10 sahaja boleh digunakan untuk 4,5 orang makan tau.

Jika dalam rumah hanya ada dua orang. Satu pes boleh guna untuk makan tengahari dan makan malam. Jimat.

Jika dua orang makan dekat luar, sekali makan dengan air lagi mau hampir RM30

Jadi, untuk yang nak berjimat tu, sangat disarankan lah ada stok Pes Mak Embun ni dekat umah 😁

Lagi satu, siapa yang pernah rasa asam pedas di UTM pasti tau macam mana padunya rasa dia.

Sampai rasa nak hirup licin kuah. Sekarang disebabkan ramai pelajar yang dah grad rindu nak makan asam pedas ni, Mak Embun datangkan dalam bentuk pes.


Macam mana untuk memasak guna pes ni?

Sangat mudah...

Letak pes, letak air 280-300 ml air untuk satu peket pes 

(jika suka pekat boleh kurang air hingga 280 ml tapi jangan kurang daripada 280 ml, jika suka cair boleh lebih hingga 300 ml tapi jangan lebih 300 ml air)

Masuk ayam atau ikan (ikan fresh lagi sedap!), daun kesum, tomato, serai dan bendi memang terangkatlah bila makan nasi dengan kicap. Tak perlu dah masuk garam memang cukup rasa.

Harga: RM10.00 untuk setiap pek

Cara penyimpanan:
🌡️Pek belum dibuka letak ditempat kering dan akan tahan sehingga setahun dalam suhu bilik
🌡️Simpan dalam peti sejuk setelah dibuka.

Lagi satu nak pesan ni.. kalau ada kenalan ke, saudara ke, atau awak sendiri duduk luar negara, elok la pinang 2-3 pek pes-pes ni..

Bila-bila rindu nak rasa masakan ori malaysia tak payah dah risau pasal nak cari rencah.. buka je plastik pes dan tuang dalam periuk..

Pasti terubat rindu pada Malaysia..

Nak jadi ejen luar negara?, PM FB kita ya? Kita bincang sampai jadi..

#pes #asampedas #asampedasjohor #pesmakembun #pesasampedasclaypot #pesasampedasjohor #pesasampedas #pesmasak


Comments

Popular posts from this blog

Indah Water (IWK) - Tukar nama (Ownership)

TNB - Tukar nama (Ownership)

Etika Email Rasmi Dan Tips Memohon Kerja Guna Email Berserta Adab Membalas